Faceți căutări pe acest blog

joi, 4 aprilie 2013

Turismul si obiectivele turistice ale zonei

Potenţialul turistic al zonei este deosebit, localităţile Anina şi Steierdorf fiind aşezate în cuprinsul Munţilor Aninei, munţi ce prezintă în proporţie de 70% roci carstice, în care apele au săpat diverse formaţiuni specifice precum: izbucuri, cascade, abrupturi, peşteri, grote, chei, etc.


Turismul trebuie gândit permanent ca o forma de „turism integrat”. Potentialul Banatului Montan este nefolosit si chiar necunoscut în mare parte. Acesta trebuie căutat si valorificat în corelare permanentă cu cererea de piată. O oportunitate specifică zonei Banatului Montan este industria montanistică, dispusă în teritoriu ca într-o retea, alături de un cadru natural deosebit.
Industria montanistică trebuie privită ca o sansă economică si culturală sub trei aspecte : industria de dimensiuni reduse, bine conservată si în stare de functionare, cuprinsă în sistemul de protectie al monumentelor, coroborat cu turismul industrial promovat rational si cu multiculturalitatea etnică si convietuirea de secole în bună întelegere, fapt unic în Europa. Totuşi, turismul şi agroturismul sunt puţin dezvoltate în zona Aninei, oraşul fiind destul de aproape de zonele turistice tradiţionale din judeţul Caraş-Severin, precum: Munţii Semenic, Cheile Caraşului sau Valea Almăşului.
Principalele oportunităţi turistice ale zonei Anina sunt: calea ferată Anina-Oraviţa, fostele incinte miniere, Cheile Minişului, Cheile Caraşului, formaţiuni carstice. De asemenea, zona oferă o serie de oportunităţi pentru practicarea sporturilor de iarnă, silvicultura si agricultura montanistică, cuprinse în Parcuri Nationale. O altă oportunitate specifică zonei este posibilitatea parcurgerii unor trasee turistice în circuite mai largi sau mai restrânse si posibilitatea de a alcătui aceste trasee in functie de optiunea turistului. Se pot pune în valoare activităti ale modului de viată traditional: modul de locuire, mestesugurile, cresterea animalelor, cultivarea terenului, obiceiuri si traditii multiculturale. Această abordare integratoare presupune o grijă deosebită pentru fondul construit din Steierdorf – Anina, privit ca patrimoniu cultural si istoric.
Lacurile naturale ale judetului Caras-Severin sunt in numar mic si de dimensiuni reduse, cele mai insemnate fiind de natura carstica. Lacurile antropice (de baraj) sunt destinate producerii energiei electrice, alimentarii cu apa a localitatilor etc., astfel au aparut Lacul Buhui care serveste la alimentarea cu apa a orasului Anina, cu o suprafata de 9,8 ha, şi Lacul Marghitas, tot pe paraul Buhui cu suprafata de 4 ha, utilizat initial pentru o microcentrala.
Zonele de agrement, folosite în principal de localnici sunt cele situate în apropierea lacurilor: Buhui, Mărghitaş şi Miniş.
În ședința ordinară din data de 04.04.2013, Consiliul Local al orașului Anina a adoptat o hotărâre prin care  a preluat în administrare „STAŢIUNEA MARGHITAŞ”, de la IP Conta IPURL Reşiţa - administratorul judiciar al S.C. I.C.P.S.ALUTUS S.R.L., în vederea introducerii în circuitul turistic. Veniturile obţinute din activităţile turistice ce se vor desfășura în locaţia „STAŢIUNEA MARGHITAŞ” vor intra în bugetul local al oraşului Anina. Așadar, în cel mai scurt timp posibil, Stațiunea Mărghitaș va intra într-un proces de renovare în urma căruia frumoasa stațiune își va recăpăta locul în circuitul turistic.

Vă recomandăm și:

http://www.facebook.com/OrasulAnina
http://stiridinbanat.ro/2013/03/23/video-cheile-nerei-ideale-pentru-rafting/






































Gara Anina






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu