Faceți căutări pe acest blog

Evenimente

Această pagină dorește să prezinte și să promoveze evenimentele ce au loc în orașul Anina și împrejurimi, sau au legătură cu Anina



Festivalului Fanfarelor din Banat

03 octombrie 2015 – Primăria oraşului Anina şi Forumul Democratic al Germanilor din Steierdorf – Anina au organizat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Fanfarelor din Banat, la Casa de Cultură din Steierdorf. Participanţi au fost: Fanfara din Satul Nou (Serbia), Fanfara din Coştei (Serbia),Wolfsberger Dorfmusikanten aus Wolfsberg im Schwarzautal in der Steiermark (Austria), Fanfara Doina din Râtişor (Serbia), Fanfara oraşului AninaFamilienmusik Ramminger aus St.Margarethen a.d. Raab, Steiermark (Austria) şi formaţia muzicală Zwei Plus din Bacău.
Printre invitaţii prezenţi la eveniment a fost ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti, Excelenţa Sa Gerhard Reiweger, primit cu prietenie de primarul Gheorghe Românu şi vice – primarul Dorinel Ungureanu. Împreună au vizitat oraşul şi împrejurimile, iar Excelenţa Sa Gerhard Reiweger a fost încântat de cele văzute şi de istoria bogată a urbei. Această vizită, de altfel cea de-a patra vizită oficială a unui ambasador în oraşul Anina, în ultimii doi ani, promite să devină fructoasă, ambasadorul Austriei arătându-se interesat de potenţielul economic şi oportunităţile oferite de zonă şi administraţia locală.   
În aceeaşi zi, după parcurgerea căii ferate montane Anina – Oraviţa, cu drezina, Preasfinţitul Părinte LucianEpiscopul Caransebeşului şi delegația din Muntenegru, condusă de Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, au fost întâmpinaţi, cu mare bucurie, în gara Anina de către primarul oraşului Gheorghe Românu, preoţi şi un mare număr de cetăţeni. După primirea frăţească, oaspeţii au fost conduşi de gazdă la Festivalul Fanfarelor, apoi au vizitat oraşul, poposind şi la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Anina. 














12-13 Iunie 2015

Fiind o premieră absolută în Germania, sărbătorirea în comun a Zilelor Orașului a beneficiat de sprijinul Ambasadei României la Berlin, Consiliului Județean Caraș-Severin, Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Episcopiei Caransebeșului, Radio România Timișoara, Ansamblului de Dansuri Junii Gugulani ai Casei de Cultură George Suru Caransebeș, Maestrul Culinar Ioan „Uica” Mihai, dar și cel al Arhidiecezei de Europa a Bisericii Ortodoxe Siriene.
Scopul atragerii implicării acestor instituții, pe lângă atenția acordată cetățenilor originari din Anina care trăiesc și muncesc în Tambach, este de a prezenta în Germania și nu numai, Orașul Anina și potențialul său. Astfel, au fost purtate discuții între oficialități cu privire la mai multe domenii: economice, turistice, culturale și sociale. Cu ajutorul campaniei „Badea Cârțan – Ai carte, ai parte”, Radio Timișoara a efectuat o donație de 1600 de cărți românești, CD-uri și reviste comunității românești din Tambach, iar administrația locală din orașul german a pregătit o „replică” sub forma unei donații de carte pentru comunitatea din Anina provenită din austriecii care au înființat Steierdorf-ul.
Cea mai mare atracție asupra publicului german a fost, de departe, muzica și dansurile românești, porturile populare, dar și expoziția de fotografii cu Anina și împrejurimile. „Vinovații” pentru posibilitatea aducerii acestora în Germania au fost, pe de o parte Consiliul Județean Caraș-Severin, care a pus la dispoziție formația, autocarul și multe altele, Casa de Cultură Caransebeș prin Ansamblul Junii Gugulani, dl. Nicu Șușară, care a avut încredere în acțiune prin împrumutarea pozelor sale, dl. Matei Mircioane, care a expus picturile proprii, la fel ca dl. Bogdan Piperiu. Este o dovadă certă că o astfel de acțiune inițiată de Primarul Gheorghe Românu și Viceprimarul Dorinel Ungureanu, a fost bine înțeleasă de toate părțile implicate, aportul adus de fiecare fiind gratuit, nimeni neavând pretenții la onorarii. Coroana de flori depusă de conducerea orașului Anina împreună cu oficialitățile române la monumentul martirului Meister Eckhart, teolog mistic german și călugăr dominican, a stârnit uimirea gazdelor, aceștia inaugurând încă o premieră locală. Buna colaborare între mai multe entități românești destul de diferite a fost subliniat de mai multe ori de Primarul orașului Tambach – dl. Marco Schütz, dar și de reprezentanții Land-ului Turingia, constituind, după spusele dânșilor, un exemplu demn de urmat.
Împlinirea și reușita acțiunii a fost datorată chiar de participarea cetățenilor germani la horele și brâurile românești, gustarea preparatelor culinare românești, dovedind bunele relații între cetățenii „vechi” și cei „noi”, fără prejudecăți legate de naționalitate, așa cum constata și primarul orașului german. Aceeași concluzie au expus-o și reprezentanții mass-media germană, prin posturile publice de tv și radio MDR, subliniind succesul conviețuirii celor două nații, lucru extrem de rar în presa internațională.
Administrația locală germană și cea regională și-au exprimat și dorința de a înfrăți cele două orașe, și așa legate de cetățenii săi, cei aproximativ 300 de anineni constituind o punte existentă deja de câțiva ani, iar demersurile au început deja cu sprijinul Ambasadei Românei în Germania.
Nu trebuie uitat aportul adus de cadrele Liceului Mathis Hammer Anina la această sărbătoare, care s-a concretizat prin semnarea unui protocol de parteneriat între școala germană și cea din Anina, de acest program beneficiind atât elevii din Anina, cât și cei originari din Anina, care acum învață în Tambach.
Nu în ultimul rând, acțiunea a fost posibilă și datorită unui OM cu suflet mare care, cu toate că nu este născut sau crescut în Anina, și-a sacrificat timpul și resursele biroului său de consultanță pentru a promova benevol, de doi ani încoace, atât în țară, cât mai ales în străinătate, Orașul Anina! Mulțumim Dorin Imbrescu!
























___________________________________________________________________________


„ROCKLINE” - FESTIVAL DE MUZICĂ ROCK ȘI ADRENALINĂ -  Platoul str. Bucegi - Anina 2015

Asociația “ADRENALINE”, în colaborare cu Primăria orașului Anina, și asociația “Munții Aninei” va organiza în perioada 19 – 21 iunie, în localitatea Anina, județul Caraș-Severin, festivalul de muzică rock și adrenalină “RockLine”.
În cadrul evenimentului, pe lângă concertele rock, vor avea loc o serie de activități specifice, cum ar fi: jocuri cu focul, slackline, highline, tiroliană, motoparapantă, tir cu arcul și multe alte surprize. Pentru relaxare vor fi locuri amenajate cu hamace, foc de tabără și diverse ateliere.
Festivalul este la prima ediție, urmând ca acesta să se desfășoare anual. Locație: Platoul de evenimente al orașului Anina, str. Bucegi, nr.2, în apropierea sălii de sport. Coordonate GPS: 45.094398, 21.849745, Altitudine: 629 m.

Contact: 0767327027; 0742991631; 0761859951; 0748878588; https://www.facebook.com/CSAdrenaline/timeline

“ADRENALINE” association in collaboration with Anina’s City Hall and “Muntii Aninei” association will organize on 19th-21st of June, in Anina, Caras-Severin, an event of rock music and adrenaline named “RockLine” festival.
During the event, among the rock concerts, there will be a series of adrenaline activities like: fire juggling, tattoo shops, slackline, highline, zipline, motor-paragliding, archery and many more surprises. For relaxation there will be places developed for hammocks, bonfire and various workshops.This is the event’s first edition, it’s intended occurrence is annual.

_______________________________________________________________________

„ZILELE TINERETULUI” ANINA 2015


Asociatia Anina-Official in colaborare cu Primaria orasului Anina va organiza pe data de 02.05.2015 evenimentul ,,Zilele Tineretului”. Scopul acestui eveniment este marcarea zilei nationale a tineretului printr-o serie de actiuni destinate tinerilor, promovarea activitatilor culturale, sociale, artistice si sportive, ca mijloace de petrecere a timpului liber, de participare si implicare a generatiei tinere in viata cultural-sportiva .
Mici detalii despre eveniment:
Concursuri sportive si artistice:
I.Fotbal
II.Concursuri intre elevi:
- concurs de forta(trasul funiei)
- viteza(intrecere cu sacii)
- plimbatul scandurii
- alergare in trei picioare
- cursa cu obstacole (cauciucuri)
- saritura in lungime
- slackline
- karaoke (cea mai urata interpretare)
Participantii, cei mai merituosi, la activitatile propuse vor fi premiati de catre sustinatorii evenimentului.
III.Activitati artistice:
- dansuri populare
- interpretari haioase
- trupe de muzica (HIP-HOP/RAP)
IV.Foc de tabara (udat cu vin si tuica fiarta in limita stocului disponibil :P )
V. Discoteca in aer liber
Inscrierile se vor face pana in data de 30.04.2015 la pagina de facebook a asociatiei Anina-Official si persoane de contact:
- Liuba Darius : 0753591422
- Anina-Official : 0749459948
- Parsan Octavian : 0771113258\0746580089



_______________________________________________________________________

„ZILELE ORAȘULUI ANINA”: 2-3 AUGUST 2014

În continuarea tradiției prin care se sărbătorea Ziua Minerului, în acest an, Zilele Orașului au loc între 2 și 3 august, în locația nou-amenajată de pe platoul străzii Bucegi, deasupra Sălii de Sport.


Câteva imagini surprinse la eveniment:











Mulțumiri fotografilor: Mihai Pătruică, Cristian Stoica, Gelu Kortvelyesi, Cristian Mosoroceanu
http://www.argument-cs.ro/content/s%C4%83rb%C4%83toarea-ora%C5%9Fului-anina-s-a-%C3%AEncheiat-asear%C4%83-%C3%AEn-margine-de-codru
http://www.romaniaturistica.ro/zilele-orasului-anina-2014
_____________________________________________________________

Bucuria societății civile exprimată la a-150-a aniversare a Căii Ferate Montane Oravița-Anina” - 21 SEPTEMBRIE 2013

În urmă cu 150 de ani, în inima Munților Aninei se punea în funcțiune prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Monumentala realizare tehnică și inginerească avea ca scop asigurarea  transportului de cărbune și produse prelucrate între localitățile Anina și Oravița, puternice centre industriale în acea perioadă. De-a lungul existenței sale calea ferată a funcționat fără întrerupere, contribuind din plin la dezvoltarea economică și socială a zonei și devenind unul dintre simbolurile imagistice, nu numai ale Munților Aninei, dar și a județului Caraș-Severin și a întregului Banat, fiind martorul tuturor perioadelor de avânt sau de decădere din acești 150 de ani.





Datele tehnice care descriu acest obiectiv monument istoric sunt deosebite chiar și pentru zilele noastre, cu atât mai mult pentru jumătatea secolului XIX, când această realizare era de-a dreptul impresionantă. A fost necesară construirea a 14 tuneluri cu lungimea totală de 2084 m, precum și a unui număr de 10 viaducte cu lungimea totală de 843 m. Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m. Pe lângă faptul că avem de a face cu unul dintre cele mai impresionante obiective de patrimoniu moștenite de la generațiile de înaintași, calea ferată Anina – Oravița este unul dintre cele mai importante elemente de infrastructură din Munții Aninei, fiind o importantă șansă pentru relansarea economică a uneia dintre cele mai reprezentative zone ale județului  Caraș – Severin.








Mândri și bucuroși pentru cei 150 de ani de existență ai căii ferate Oravița – Anina, dar și plini de speranță pentru viitorul lor, locuitorii celor două orașe doresc să marcheze în mod deosebit acest eveniment prin organizarea mai multor activități cu caracter cultural, sportiv și de agrement, la care sunt așteptați un număr cât mai mare de participanți, atât din zonă cât și din țară și chiar de peste hotare. Activitățile vor avea loc în data de 20 septembrie 2013 începând cu ora 16:30 la Teatrul Mihai Eminescu din Oravița, vor continua în data de 21 septembrie ora 9:00 la gara Oravița, de unde se va pleca pe traseul aniversar Oravița – Anina. Mai multe evenimente destinate unui public cât mai numeros, se vor desfășura în Piața Gării din orașul Anina, începând cu ora 13:00.

Evenimentul în ansamblu este organizat de către primăriile orașelor Anina și Oravița, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și în colaborare cu Centrul de Resurse Pentru Mediu, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Societatea Națională Căile Ferate Române.



D E S F Ă Ş U R Ă T O R


privind modul de organizare a manifestărilor din data de 20 - 21.09.2013 cu ocazia aniversării a 150 ani de la inaugurarea „Primei Căi Ferate Montane din România ORAVIŢA - ANINA:



Vineri 20 Septembrie 2013  – ora 16,30.

TEATRUL  ORAVIŢA

1.       Vizitarea Expoziţiei de Fotografii.

2.       Vizitarea Standului de Lucrări de Istorie Feroviară .

3.       Sesiune de Comunicări despre Calea Ferată Oraviţa - Anina.

4.       Întâlnire cu generaţiile de feroviari din Oraviţa....evocări, amintiri.

5.       Ora 18,30 – Cocktail.

Sâmbătă 21 Septembrie 2013 – ora 09,00

STAŢIA CFR – ORAVIŢA

1.       Vizitarea Depoului de Locomotive Oraviţa – Primul Depou din România

2.       Ora 10,00 –  Deschiderea Ceremoniei

                      Dezvelirea Plăcii Aniversare

                      Te Deum

                      Cuvântări
3.       Ora 11,30 –  Plecarea trenului Oraviţa 150
4.       Ora 14,00 –  Primire în Staţia Anina
                     Dezvelirea Plăcii Aniversare
                     Te Deum
                     Cuvântări
5.       Ora 16,00 –  Cocktail
                     Manifestări Cultural -Sportive: Grupe organizate de CICLOTURISM, MOTOCICLISM CROSSROAD, ENDURO, ZBOR PARAMOTOR, AUTO DE TEREN 4X4, EXPOZIȚII și... surprize!

Membrii grupului organizator așteaptă o participare cât mai numeroasă a publicului la toate evenimentele care vor vea loc.
Citește și:
________________________________________________________________________

Hramul Bisericii Catolice din Steierdorf

26 MAI 2013

În data de 26 mai 2013 se sărbătoreşte hramul bisericii romano-catolice din Steierdorf renumitul KIRCHWEIH
Serbarea Kirchweih (hramul bisericii romano-catolice) din Steierdorf este un eveniment tradiţional, având două laturi distincte: o latură religioasă, reprezentând aniversarea sfinţirii bisericii în duminica Sfintei Treimi a anului 1873 şi o latură culturală, organizată de către Forumul Democrat German, Consiliul Local şi Primăria oraşului Anina. 
Această manifestaţie cultural – religioasă se doreşte a fi o exprimare a identităţii culturale, de port şi limbă pentru minoritatea germană din Steierdorf – Anina. Totodată, are loc prezentarea portului popular german din alte zone ale Banatului Montan şi de câmpie. 
Fanfara cântă marşuri tradiţionale ale germanilor din această zonă. Mesajul evenimentului este acela al bunei înţelegeri între naţionalităţile conlocuitoare din localitatea Anina.
Cu acest prilej organizatorii vă invită la acest eveniment și se bucură să participați.




http://www.infocs.ro/foto-cel-de-al-140-hram-al-bisericii-romano-catolice-kirchweih-in-steier-anina/




















________________________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu